Doneaza

Pro Licee

Comunia susține acest proiect printre elevii liceelor din județul Bihor, ajutându-i să se descopere pe ei înșiși, abilitățile personale și opțiunile pentru dezvoltarea unei cariere.

Proiectul se desfășoară în sălile de clasă, în timpul orelor predate și este implementat sub forma unui grup de dialog. Pe parcursul dialogului, elevilor li se pun în evidență adevăratele interese și abilități, descoperind astfel ce tipuri de meserii li s-ar potrivi. De asemenea conștientizează relația dintre interesele personale, valori și carieră și modul în care acestea se completează reciproc.

Majoritatea elevilor își aleg o carieră fie sub influența părinților, fie sub influența circumstanțelor economice, ceea ce duce la insatisfacție la locul de muncă și productivitate scăzută, în ciuda inteligenței și a pregătirii efectuate.

De asemenea, proiectul îi ajută pe tineri să deprindă aptitudini de auto-evaluare și auto-control al comportamentului, astfel încât aceștia să devină persoane adulte, responsabile și să găsească    satisfacție în carierele ce urmează să și le aleagă fiecare.

Printre temele abordate pe parcursul discuțiilor, se regăsesc: temperament și caracter, relația cu mine însumi, cu părinții și cu ceilalți, prevenirea avorturilor, combaterea traficului de persoane, depresia, stresul, dependența de alcool, tutun sau droguri, bolile cu transmitere sexuală, prietenia dintre un băiat și o fată, violența în școli, încrederea de sine, respectul față de propria persoană, bunele maniere în conversații, și multe altele.

Mărturii:

Mi-a plăcut foarte mult să particip la aceste ore. M-au ajutat să mă descopăr pe mine și să îmi cunosc abilitățile. De asemenea mi-am descoperit și punctele slabe și nu îmi mai este rușine de mine și de ceea ce sunt.


Am învățat cât de mult contează să îmi apreciez părinții și să le mulțumesc pentru ceea ce fac pentru mine. Un simplu mulțumesc îmi poate schimba atitudinea față de ei și atitudinea lor față de mine. Am încercat acest lucru